вторник, 2 февраля 2016 г.

На Осокорках хочуть створити ландшафтний парк

Cтоличні активісти мають намір створити ландшафтний природний парк на південних  Осокорках. Наразі волонтери взялися за втілення в життя цієї ідеї. Вони створили презентацію майбутнього парку та написали відповідну петицію на сайті Київради, передає Українська правда. Життя.
За словами активістів, Генпланом Києва передбачено розширення меж міста за рахунок забудови болотистих територій давніх заливних лугів на південь від житлового масиву Осокорки в бік Бортничів (в бік аварійної станції аерації).
«На місці цілої екосистеми озер та боліт планується зведення багатоповерхових житлових кварталів, які повинні помістити ще понад 100 тисяч осіб, що неминуче призведе до транспортного колапсу на Південному мосту. Окрім цього, на місці озер і боліт планується закладення та промзони із хімічним виробництвом», — йдеться у тексті петиції.
«Чим особливо цікава дана територія? – уся ця територія є відносно дикою, «неушкодженою» містом. Це реальне дике болото і дуже красиві озера, до яких просто рукою подати.. від найближчих будинків не більше 400 м. Це ареали гніздування і проживання дуже багатьох диких птахів, серед яких є чимало рідкісних», — наголошують активісти.
Вони вимагають внести зміни до Генплану Києва із обмеженням багатоповерхової забудови масиву Осокорки-Позняки-Харківський до вулиці Колекторної.
А також облаштувати ландшафтний парк на південь від вулиці Колекторної до каналу від Бортничівської станції аерації (який би включав в себе мережу озер Небреж, Тягле, Мартишів, Святаш боліт та каналів, якими ці озера і болота між собою сполучаються).
Тут пропонують розвивати інфраструктуру для еко-туризму, активного водного відпочинку (каяки, каное, SUP), розвивати мережі доріжок для бігу та вело доріжки тощо.
А також облаштувати орнітологічні станції на території створеного ландшафтного парку для спостереження за болотними птахами для екологічного навчання школярів та студентів, залучення туристів по напрямку birdwatching, який здатен генерувати колосальні прибутки для міста.
Наразі петиція зібрала 7264 підписи. Щоб її прийняли до розгляду, потрібно зібрати 10 тисяч підписів. На це є ще 14 днів.
Також активісти створили групу підтримки у facebook, наразі працюють над створенням логотипу для майбутнього парку.

Комментариев нет:

Отправить комментарий